Rukiinen leipä oli maatalouden symbooli aina 1800 luvun loppuun asti. Leipä oli aikoinaan niin keskeinen ruoka-aine, että sana leipä on käytetty vaurauden symboolina, esimerkiksi lausahduksessa olla leivissä. Kuitenkin Euroopassa vaalea leipä pidettiin rikkauden symboolina. Tumma sekaleipä on taas liitetty köyhyyteen Euroopassa.

Ruis on arvokas osa suomalaista perinneruokaa, olkaamme siis ylpeitä tästä erinomaisesta viljalajikkeesta. Onneksi ollaan tänä päivänä ymmärretty rukiisen leivän osa terveyden ja hyvinvoinnin lisääjänä. Ja tähän lopuksi siis ruisleipäohje

Ahvenanmaan mustalimppu ( 5-6 leipää), voiteluun pilsneriä tai tumma olut

1,5 l vettä

250 gr ruismaltaita

n. 2 kg ruisjauhoja

1 rkl suolaa

100 g siirappia 

Sekoita maltaat ja 3 dl ruisjauhoja puoleen litraan kiehuvaa vettä hyvin sekoittaen. Taputtele taikinan päälle vielä 2 dl jauhoja. Imellytä huoneenlämmössä vähintään 3-4 tuntia, mieluiten yli yön. Lisää taikinaan loppu vesi, jauhot ja suola sekä viimeseksi siirappi juuri ennen leipomista. Voitele leivät ennen ja jälkeen paistamisen. Paista 175 asteisessa uunissa kunnes pinta on tumman ruskea. Kiedo valmiit leivät voipaperiin, jotta ne pysyisivät lämpimänä ainakin 3 tuntia. Vaihda kostunut paperi uuteen.